Rechtbankverslaggeving


Tekst

Celstraffen geëist tegen ijzerdieven

Het was wel eens een weekje niet, maar het liefst gingen ze elke dag op pad. Met een vrachtwagen en een kraan haalden twee mannen uit Waardenburg in de nachtelijke uren stalen rijplaten weg van bouwplaatsen, om deze vervolgens als oud ijzer te verpatsen. De officier van justitie bij de Arnhemse rechtbank eiste maandag acht maanden cel tegen beide Waardenburgers.

,,Dit is nog maar het topje van de ijsberg’’, vreesde de officier van justitie. De twee mannen, 25 en 30 jaar oud, moesten zich verantwoorden voor vijf diefstallen, onder meer in ’s Hertogenbosch en Rosmalen, tussen februari en april vorig jaar. ,,We moeten het doen met de aangiften die we hebben’’, gaf de officier de beperkingen aan. De Waardenburgers, die de diefstallen bekennen, verklaarden bij de politie dat ze samen met vier anderen met enige regelmaat op dievenpad gingen.

,,Als een van ons een plek zag, spraken we samen af om de platen op te halen’’, omschreef de 25-jarige de werkwijze. Met een vrachtwagen en een auto reed de groep naar de bewuste plek en verschafte zich zo nodig met een betonschaar toegang tot het terrein. Daar werden de rijplaten, die zo’n 500 tot 600 kilo wegen, met een kraan de vrachtwagen ingetakeld. De extra auto zou bedoeld zijn om de aandacht van de politie af te leiden. Ook maakten de inbrekers gebruik van valse kentekenplaten.

Anonieme tip

Toen een gedupeerde aannemer de ijzerdieven op het spoor kwam en de vrachtwagen met gestolen rijplaten volgde, kon de politie de bende oprollen. Tijdens de rechtszaak werd niet precies duidelijk aan wie de stalen rijplaten zijn verkocht. Een recyclingbedrijf in Tiel zou gestolen rijplaten hebben ingekocht, zo kwam ook naar voren uit een anonieme tip. De Waardenburgers benadrukten, in tegenstelling tot eerdere verklaringen, dat ze de gestolen platen niet aan het bedrijf kwijt konden, omdat ze geen factuur konden laten zien. Na enig doorvragen liet een van de verdachten weten dat hij namens het recyclingbedrijf kort voor de rechtszaak bezoek heeft gehad. ,,Maar ik ben niet onder druk gezet’’, antwoordde de Waardenburger desgevraagd.

Drie gedupeerde aannemersbedrijven claimden samen een kleine 40.000 euro aan schade. Daarvan moet als het aan de officier van justitie ligt, ruim 30.000 euro door de daders worden vergoed. ,,De diefstallen betekenden enorme schadeposten voor de bedrijven’’, hield de officier van justitie voor aan de twee verdachten, die al vele malen met justitie in aanraking zijn geweest. ,,Jullie waren gewaarschuwd, maar zijn er toch keer op keer op uit geweest om andere mensen te duperen.’’ Een werkstraf is volgens de aanklager daarom geen optie meer.

De uitspraak in de zaak is op 22 juni. De andere verdachten, die overigens hun betrokkenheid ontkennen, moeten zich nog voor de rechtbank verantwoorden.